Google Yorumları; belki de işletmenizin bugüne kadar hiç uygulamadığı taktikler ile internette nasıl var olacağınızı anlatan ve bu konuda çeşitli hizmetler sunan bir firmadır. Lütfen vaktiniz yoksa okumaya hiç başlamayın. Tarayıcınızın sağ üst köşesindeki "yıldız" sekmesine tıklayarak sayfayı sık kullanılanlara kaydedin ve vaktinizin olduğu bir zaman inceleyin. Gerçek anlamda ufkunuzu açacak ve size müşteri kazandıracak hizmetleri öğreneceksiniz. Eğer sayfayı sık kullanılanlara eklemeyi bilmiyorsanız yandaki fotoğrafın üstüne tıklayarak öğrenebilirsiniz.
Eğer Google Yorumları hizmeti verdiğimiz sitemizi mobil bir tarayıcı ile geziyorsanız (yani siteyi tablet veya cep telefonu ile görüntülüyorsanız); yine yandaki resimde tarif edildiği gibi siteyi sonra gezmek için sık kullanılanlara ekleyebilirsiniz. Tıkladığınızda resim büyüyecektir. Geri tuşuna bastığınızda tekrar bu sayfaya yönleneceksiniz. Israrla "sitemizi geniş bir zamanınızda inceleyin" dememizin ana nedeni sizi dolandırıcılardan korumaktır. Özellikle bizim yaptığımız işi yapan sözüm ona firmalar müşteriye yerde gökte vadedilmedik bir şey bırakmayarak sadece paralarını almaya çalışmaktadır. Fakat önümüzdeki 40-50 sene (belki de daha fazla süre) bu sektörden para kazanmak isteyen firmamız müşterilerine bu hizmetin tüm artı ve eksi yönlerini anlatmayı ilke edinmiştir ve bu kötü niyetli firmalara karşı savaş açmıştır. Unutmayınız ki bir ürün, bir hizmet, bir olay gerçek olamayacak kadar kulağa hoş geliyor ise muhtemelen gerçek değildir. Doğrusunu öğrenmek için sitemizi takip edin.
Bu paragrafa kadar okuduğunuza göre muhtemelen vaktiniz var ve Google benim işletmem yorumları başta olmak üzere internette firmanız yada siteniz hakkında yapılan yorumlar ile alakalı soru ve/veya sorunlara sahipsiniz. Aslında internetteki müşteri yorumları ile ilgili soru ve sorunlarınızın olması gayet normal. Anadolu Ajansı tarafından 2018 Ağustos ayında verilen BU HABERDE de görüldüğü üzere akıllı telefon kullanım yaşı oldukça düştü ve artık 6-15 yaş arası her 10 çocuktan altısı akıllı telefon sahibi. Üstelik bu çocukların %41'i de sosyal medya kullanıyor. 15 yaş üstü olan kişilerde ise akıllı telefon sahibi olma yüzdesi %99. Sosyal medya kullanma oranları da ülkemizde bir hayli yüksek. BU HABERDE görebileceğiniz üzere 2017 verilerine göre ülkemizde 48 milyon kişi sosyal medya kullanıyor ve bu kullanıcıların %87'si her gün sosyal medya kullanan düzenli kullanıcı. Üstelik bir kişinin internette geçirdiği zaman 7 saati geçiyor. Yani sosyal medya, sanal hayat artık gerçek yaşamın önüne geçti. Kendinizi düşünün. Eşinizle veya çocuğunuzla günde 7 saat geçiriyor musunuz? Ama insanlar internette bu zamanı geçiriyor...
Hal böyle olunca insanlar sosyalleşme ihtiyaçlarını da sosyal medya üzerinden karşılıyor. Sosyal medya artık; şikayet etme, hava atma, sohbet etme, dedikodu yapma, eylem yapma gibi her türlü sosyal davranışa izin veriyor. Eskiden yeni araba alan köyüne giderdi göstermek için. Şimdilerde ise arabasının fotoğrafını instagram veya benzeri mecralarda yayınlıyor. Yandaki fotoğrafa bakarak ne demek istediğimizi kafanızda daha rahat oturtabilirsiniz. Çok detaylı anlattığımızın farkındayız ama üzülerek söylüyoruz ki bu sayfayı dikkatle okumayan ve belleğine kazımayan işletmeciler en fazla on yıl sonra kepenk indirmek zorunda kalacaklar. O yüzden okumaya devam etmenizi tavsiye ediyoruz. Vaktiniz yoksa nasıl olsa "sık kullanılanlara ekle" işlemini yaptınız. Vaktiniz olunca devam edersiniz.
Google Benim İşletmem uygulamasında yorum yapılan bir tekel bayisi. Fotoğrafa tıklayıp büyütebilirsiniz.
Türkiye'de herhangi bir mağazadan, restorandan, lokantadan, alışveriş sitesinden, hatta tekel bayisinden (evet evet tekel bayisinden), alışveriş yapan insanların büyük bir yüzdesi orayı tercih etmeden evvel Google yorumları başta olmak üzere müşteri yorumlarına izin veren birçok sitede araştırma yaptıktan sonra alışverişi gerçekleştiriyorlar. Zira satın almak istedikleri ürün yada hizmeti daha evvel deneyimlemiş müşterilerinin yorumları (yani tecrübeleri) oldukça önemlidir. Çünkü akıllı insan başkasının tecrübelerinden faydalanır, aptalı ise başına gelmesini ister. Aslında siz de herhangi bir mekandan alışveriş yaparken mutlaka internet yorumlarını okumalısınız. Düşünün bir Pazar günü aileniz ile kahvaltı etmek istiyorsunuz. 5 kişilik bir aile için 200 Lira'yı gözden çıkardınız. Arabanızla git - gel, otopark derken masrafınız nerede ise 300 Lira. Bu kadar para harcadıktan sonra memnun kalmadığınız bir hizmet almak ister misiniz? Elbette cevabınız "hayır". Paranızın tam karşılığını alıp alamayacağınızı ön görmek için daha evvel o mekana gitmiş kişilerin görüşlerine başvurmak en mantıklısıdır. Telefona sarılıp Pazar kahvaltısı için değişik mekanlara giden arkadaşlarınıza ulaşmak yerine "Google Haritalar" yada "Zomato" veya "Forsquare" gibi mecralarda o işletmelere daha evvel gitmiş kişilerin tecrübelerini okursunuz. Bu sayede kahvaltısında limitsiz çay olmayan bir işletmeyi öğrenirsiniz. Üstelik bu bilgiyi günün her saati öğrenebilirsiniz. Saat gece yarısını geçmiş olsa bile.
Kısacası sosyal medya yorumları oldukça önemlidir. Kullanıcıların bir işletmeyi tercih edip etmeyeceği ilgili sosyal mecrada puanlama yıldızlarını gördüğü ilk dakikada verilmiş olur. Çok az müşteri 5 üzerinden en az 4 almamış yada 10 üzerinden en az 8 almamış işletmelerin yorum sayfalarını incelemeye devam eder. Yani sizin yıldızınız düşük ise internetten de müşteri gelmeyecek demektir.
Yıldızı yüksek olan işletmeler sosyal medya sayfalarında daha önce görünür. Çünkü gerek Google, gerekse diğer sosyal medya mecraları kullanıcısına en kaliteli ve en iyi puanlama almış işletmeleri ilk sırada tavsiye etmek ister. Sosyal medyada puanlaması yüksek bir sayfaya sahip olmak hedef kelimelerde daha iyi sıralamalarda olmak demektir. Bu da internetten gelen ve hiç hesapta olmayan müşteriler anlamına gelir.
İşin kullanıcı için güzel, işletme sahibi için kötü yanı ise artık hiç bir şeyin gizli kalmayacağı ve hafızalardan silinmeyeceğidir. Örneğin siz sahibi olduğunuz restoranda bir müşterinin yemeğinden çıkan saçı bundan 10 yıl önce o müşteri ve yakın çevresi dışında kimsenin bilmesi mümkün değildi. Ama bugün elinde akıllı telefonu olan herhangi bir insan işletmenizden duyduğu memnuniyetsizliği bir kaç dakika içinde 4-5 farklı sosyal mecrada paylaşabiliyor. İnsanlar bir konu hakkındaki memnuniyetini sadece 1, en fazla 2 sosyal mecrada paylaşırken; memnuniyetsizliklerini mümkün olan her yerde paylaşıyorlar. Yandaki fotoğrafı bir inceleyin. Sizce bu yorumu gören kişi (ki yorum 3000 defadan fazla görüntülenmiş) bu işletmeye gitmekte tereddüt etmez mi? 3000 potansiyel müşteriden belki de en az 1000 kişisi bu işletmeye gidecekti ama bu yorum nedeni ile vazgeçti. Belki de bu yorum yüzünden bu restoran en az yirmi bin Lira kaybetti. Kim gitmeyeceği bir restoranı Google Haritalar'da aratır ki?
İşin daha da kötüsü bu yorum müşteri kendi hür iradesi ile silene yada düzeltene kadar Orhun Abideleri gibi orada kalacak. Firmanız için sonsuza kadar kara bir leke...
Hal böyle olunca özellikle hizmet sektöründe iştigal edenleri haklı bir korku alıyor. İnsan kendi kendine "iyi de ben her şeyi dört dörtlük yapsam da yine mutlu olmayan müşteri çıkmayacak mı? Yine bu sosyal mecralarda olumsuz yorumlar olmayacak mı?" diye soruyor. Maalesef ki siz dünyanın en iyi işletmesine de sahip olsanız sizin ürün ve hizmetlerinizden her halükarda memnun olmayan kişiler olacak. O kişiler de bu mecralarda işletmenizi kötüleyecek. Ama bu tarz müşteriler hayatın her yerinde, her sektörde var ve sayıları da oldukça az. İşletmenize günde 100 müşteri giriyor ise siz her şeyi düzgün yapmanıza rağmen memnun olmayan müşteri sayısı bir, bilemediniz iki kişidir. Ama geri kalan 98 müşteri sizden memnundur. Bunu sosyal mecraya uyarlayacak olursak 100 beş yıldızlı yorum arasından 2 tane olumsuz yorum olması kadar doğal bir olay yoktur. Zaten yorumların hepsi %100 olumlu ise bu gerçeğe uygun olmayan bir durumdur. Zira potansiyel müşteri kendi kendine sorar "yahu bu lokantadan/cafeden/meyhaneden hiç mi kimse mutsuz ayrılmadı? Hiç mi kimsenin çorbası soğuk, pilavı yanık, çayı acı gelmedi? Garson hiç mi hata yapmadı?"
Daha açığı haksız yere verilen olumsuz yorumları engellemenin bir yolu yoktur. Eğer birileri piyasada dolaşıp "işletmenize yapılan olumsuz yorumları garantili siliyoruz" diyor ise bilin ki ya sizi dolandırmaya çalışıyordur yada o olumsuz yorumları farklı hesaplardan kendisi yapmıştır. Çünkü ne Google, ne Zomato, ne Forsquare ne de farklı bir yorum sitesi gerçek kullanıcı yorumlarını silmez. Eğer silerse güvenilirliğini kaybeder. Artık kimse o yorumlara güvenmez. Çünkü insanlar o sitelerin güvenilirliğine inanarak yapılan yorumları ciddiye alıyorlar. Yoksa işletmenizin sitesine kendi kendinize ekleyeceğiniz yorumları dikkate alırlardı öyle değil mi?
Zaten sosyal medya sitelerine yapılan yorumların büyük bir kısmı akıllı telefonlardan yapılıyor, hatta bazı sitelerde akıllı telefon harici yorum bile kabul edilmiyor. Bu sosyal medya sitelerinin uygulamalarının tamamı da telefonun konum özelliğinden faydalanıyor. Yani bir kullanıcının bir mekana gitmeden yaptığı olumsuz yorum %90 ihtimalle şikayet halinde siliniyor. Ancak müşteri gerçekten o mekana gitmişse (yani telefonunun gps hizmeti o mekanın koordinatlarından sinyal vermişse) o yorum küfür, hakaret ve ırkçılık içermediği sürece ASLA silinmiyor. Yani birisi sizin işletmenize gerçekten gelip "yemekleri berbattı" diye yorum yapıp tek yıldız verirse; siz o müşteriye dünyanın en güzel yemeklerini de sunmuş olsanız yorumu sildiremiyorsunuz.
Google Haritalar Uygulaması'nın 1 yıl önce gidilen mekanlara bile yorum yapılmasını teşvik etmesi. Fotoğrafı büyük görmek için tıklayabilirsiniz.
Bazı kötü niyetli kullanıcılar (Google yorum hizmeti satan üç kağıtçı firmalar ile rakip firmalarınız) sizden para kazanmak yada müşterilerinizin size gelmesini engellemek adına firmanıza olumsuz yorum ve puan verebilirler.Tekrar etmekte fayda görüyoruz ki sosyal medyadaki olumsuz yorumları engellemenin bir yolu yok! Lütfen "olumsuz yorumları kesin siliyoruz" diyen sahtekarlara bu alanda prim vermeyin. Bu durumda ilgili sosyal medya sitesine şikayet ettiğinizde uygun görülür ise sadece site yönetimi yorumu silebilir. Onlarında (onların dediğimize bakmayın tek inceleme yapan Google. Zomato, TripAdvisor, Forsquare gibi yerlerden olumsuz yorum almışsanız geçmiş olsun, bu siteler silmez.) baktığı iki şey var. İlki gerçekten o mekana gidilmiş mi diye konum geçmişinden bakılıyor. 2 sene evvel bile o mekana gidilmişse yorum geçerli sayılıyor. Çünkü özellikle Google "yerel rehber" isimli programa tüm Google kullanıcılarını daha evvel gittikleri mekanlara yorum yapmaları için teşvik ediyor. Yandaki fotoğrafta görebileceğiniz üzere kullanıcının 1 yıl önce gittiği mekanlara bile yorum yapmasını istiyor. Üstelik kullanıcı bu yorumları yaptıkça seviye atlayıp sosyal statü sahibi oluyor. Bir yıl önce ziyaret ettiğiniz bir mekana dair ne hatırlayabilirsiniz ki? Hadi hatırladınız, ne kadar sağlıklı olabilir ki? Bu nedenle olumsuz yorumlar bir hayli artabiliyor. Fakat bu olumsuz yorumlar potansiyel müşterileri olumsuz etkiliyor. Üstelik Google bunu düzeltmek gibi bir amaç da gütmüyor. Zira Google ticari bir şirket ve Google Haritalar üzerinden sizden reklam alarak para kazanmak istiyor. Hemen Google'a kızmayın. Zira sizin de bu denli bir büyük gücünüz olsa siz de para kazanmak için benzer yollar izlerdiniz.
Google'ın yorum silerken baktığı ikinci şey ise kullanıcı hesapları gerçek mi? Eğer bir Google hesabı gerçekten bir GSM hattı takılı telefona tanımlı değil ise veya bir cihazda 3-5 farklı Google hesabı kullanılıp aynı işletmeye yorum yapılıyorsa Google bu durumu olumsuz algılayıp yorumları otomatik silebiliyor. Yani piyasada "20 Google yorumunu 300 Lira'ya yapıyoruz, garantili yorum hizmeti" diyen adamların hepsi maalesef ki sizi kandırmaya çalışıyor. Zira sonuçlarını manipüle etmeye çalıştığınız Google isimli şirketin değeri milyar dolarlar ile ifade ediliyor ve en küçük departmanında onlarca mühendis çalışıyor. Google elbette diğer teknoloji şirketleri gibi kullanılabilecek teknolojik açıklar veriyor ama bunların hiçbiri evde kullandığınız 2000 Liralık dizüstü bilgisayar ile uzun süre kullanılabilecek açıklar değil. Bu açıkları bulsanız bile 1-2 ay içinde kapatılıyor ve işletme hesabınız sonsuza kadar iptal edilip siteniz sandbox cezası alarak Google arama sonuçlarından kaldırılıyor.
Buraya kadar öğrendiklerimizi özetlemek gerekirse;
Peki her şey bu denli sistematik ve teknolojik ise biz ne yapıyoruz? Verdiğimiz hizmet tam olarak nedir? Google yorum ve diğer sosyal medya yorum hizmetlerinin garantisi nedir?
Yine de gerek Google Haritalar olsun, gerek diğer sosyal medya mecraları olsun; çeşitli manipülasyonlar yapmak imkansız değil. Fakat bunun için çeşitli yatırımlar ve işçilik yapmak gerekiyor. İŞİN SIRRI ORGANİK OLMAKTA.
Organik kelimesinin çok kullanıldığını ve insan kandırmaya çok elverişli olduğunu biliyoruz. Ama sizi temin ederiz ki bu sitede ve bu hizmette sadece gerçekleri anlatacağız.
İnternet ürün ve hizmetlerinde organik kelimesi "gerçek" anlamını taşımaktadır. Yani birisi size "organik ziyaretçi" veya "organik hit" der ise kastettiği sitenize gerçekten gelen kişi demektir. Aynı şekilde "organik yorum" terimi de "gerçek kullanıcı tarafından yapılmış yorum" anlamına gelir.
Peki bir yorumun organik yorum olup olmadığı Google Benim İşletmem ve diğer sosyal medya mecraları tarafından nasıl anlaşılır?
Google Benim İşletmem veya diğer sosyal medya sitelerinin bir kullanıcının gerçek olup olmadığını dolayısı ile işletmeye dair bıraktığı yorumun sahte yorum olup olmadığını anlamasının tek yolu GSM hattı takılı bir cep telefonudur. Eğer bir cep telefonuna bir sim card takılı ve telefon üzerinden yönetilen tek bir Google Hesabı var ise o hesap Google'a göre gerçek kişiye aittir. Kendinizden baz alın. Eğer Android işletim sistemi kullanan bir telefonunuz var ise mecburen bir de Gmail ve diğer Google hesaplarını kullandığınız Google hesabınız var. Telefonunuzda spesifik bir internet işi yapmıyorsanız başka bir Google hesabı da kurulu değil. Çünkü Google'ı manipüle etmeye çalışmıyorsanız neden böyle bir şeye ihtiyaç duyasınız ki? Hadi iş için ayrı, kişisel kullanımda ayrı Google hesapları kullanıyorsunuz ve aynı telefondan yönetiyorsunuz. Neden aynı işletmeye 2 farklı hesabınızla yorum yapasınız ki? Böyle bir şey zaten apaçık usulsüzlük yani Google politikalarını ihlal olur.
Bu nedenle Google yorum algoritması aynı cihazdan yapılan birden fazla olumlu veya olumsuz yorumu er yada geç tespit eder ve uyarmadan bu yorumu siler. Hatta bu yorumların işletme sahipleri tarafından yapıldığını anlar ise Google Benim İşletmem Hesabı'na erişimizini süresiz dondurur. Üstelik duruma göre dondurduğu hesabın olumsuz yorumlarını silmeyebilir. Dolayısı ile müşterileriniz yorum yapmaya devam edebilir ama siz cevap bile veremezsiniz.
Bundan dolayı üçüncü kez uyarmakta fayda görüyoruz. Lütfen bir bilgisayar başından kalkmadan, sözde sanal makineler ile yapılan yorumlardan uzak durun! Google bunu er yada geç anlayıp işletmenizi internet üzerinde cezalandıracak.
Aynı şey Zomato, TripAdvisor, Forsquare ve Swarm için de geçerlidir. Bu şirketlerde kullanıcıların gerçek olup olmadığını cep telefonuna kurulu uygulamaların gönderdiği cihaz kimlik numarası (imei v.b.), IP adresi ve GPS sinyali ile algılar. Bu sebeple manipülasyon yaparken bir kere daha düşünün.
Sosyal medya müşteri yorumları hizmeti veren firmamızın verdiği hizmetin niteliği bakımından Türkiye'de eşi, benzeri, dolayısı ile rakibi yoktur. Firmamız 150 adet akıllı telefon ve sim card takılabilen tablet ile her telefon ve tablette sadece bir profil oluşturur. Bu cep telefonları tıpkı gerçek bir insan kullanıyormuşcasına kullanılır.
Her telefonumuzda aşağıdaki hesaplar aynı Google hesabı ile kuruludur;
bulunmaktadır.
Yarattığımız bu hesapları Google ve diğer sosyal medya firmalarına gerçek kullanıcı olarak göstermek için şunları yapmaktayız;
Organik Müşteri Yorumu hizmeti verilirken;
Verdiğimiz hizmetler hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için aşağıdaki linkleri ziyaret edebilirsiniz: